WEGANIZM
Weganie żywieniowi stosują dietę pozbawioną produktów pochodzenia zwierzęcego – z powodów zdrowotnych
lub etycznych – ale wciąż korzystają z takich produktów w innych dziedzinach życia. Zgodnie z doniesieniami
agencji Associated Press, ponad połowa z 1,5 tys. szefów kuchni ankietowanych w USA powiedziała, że
przygotowuje dania wegańskie, a w restauracjach na całym świecie coraz częściej pojawiają się oznaczenia
wegańskich potraw w menu. Etyczni weganie uważają, że weganizm nie jest tylko dietą, ale filozofią,
zbiorem zasad i wartości, których poszanowania domaga się poczucie sprawiedliwości.
Weganie niekiedy motywują swój wybór pobudkami ekologicznymi: dieta roślinna w znacznie mniejszym
stopniu niż dieta tradycyjna niszczy środowisko oraz wyczerpuje zasoby naturalne. Organizacje takie
jak PETA wskazują, że produkcja mięsa oraz nabiału przyczynia się do globalnego ocieplenia,
zanieczyszczania wód, degradacji gleb, zmniejszania bioróżnorodności, a ponadto wymaga ona
większych areałów ziemi oraz większych ilości wody i energii. Produkty odzwierzęce to wszystkie
produkty pochodzące od zwierząt, w tym mięso, jaja, produkty mleczarskie, miód, skóry, futra,
wełna i jedwab. Inne powszechnie używane produkty pochodzenia zwierzęcego to smalec, wosk pszczeli,
podpuszczka, łój, serwatka, węgiel kostny, karmin, kazeina, żelatyna, lanolina, karuk i szelak.
Wiele z nich wchodzi w skład produktów używanych przez nas na co dzień.